Home   ›   Kennisbank   ›   Sanctiewetgeving

Sanctiewetgeving Kennisbank

Sanctiewetgeving is een belangrijk onderwerp in de financiële wereld en gaat over het voorkomen van financiële misdrijven en terrorismefinanciering. Het naleven van deze wetgeving is cruciaal voor organisaties om reputatieschade en financiële sancties te voorkomen. Maar wat houdt Sanctiewetgeving precies in, welke sancties zijn er en hoe zorg je ervoor dat je als organisatie altijd compliant blijft? Op onze kennisbank vind je alle antwoorden op deze vragen en meer. Onze artikelen bieden een complete gids voor Sanctiewetgeving, waarin we alles behandelen wat je moet weten over sancties, handhaving en hoe je compliant blijft met de wetgeving. Of je nu een financieel professional bent of gewoon geïnteresseerd bent in dit onderwerp, onze kennisbank is de perfecte plek om je kennis te vergroten.

Staan mijn relaties op een sanctielijst?
Tikl heeft Sanctioncheck ontwikkeld om snel en eenvoudig je relaties te scannen tegen de (inter)nationale sanctielijsten
Zijn mijn producten dual use?
Sanctioncheck.eu maakt het mogelijk om je producten te scannen tegen de EU REGULATION 2021/821 Annex I and IV lijsten
Meer vragen over de sanctiewetgeving
Heb je vragen over de sanctiewetgeving of wil je een demo van onze oplossingen?

Sanctiewetgeving artikelen

Sanctiewetgeving

Tegen welke sanctielijsten moet ik controleren?

Iedere organisatie in Nederland moet in ieder geval zijn relaties controleren tegen de sanctielijsten van NL, EU en de VN. Heeft jouw organisatie naast een vestiging in Nederland ook een vestiging in een ander land? Dan moet je ook voldoen aan de sanctielijsten van dat land. De meeste Nederlandse organisaties moeten voldoen aan de US, EU, UK, NL en de VN-sanctielijsten. 

Wat te doen als uw relatie op een sanctielijst staat?

Stel dat een relatie op een sanctielijst staat. Controleer dan welke sancties tegen deze persoon of organisatie uitstaan. Meestal mag u geen zaken met deze relatie doen. Heb je twijfels dan kan je contact opnemen met één van onze partners:

Martijn Feldbrugge van BSCN. Hij is sanctieconsultant.

BenninkAmar, juristen in sanctierecht en exportcontrole.

Wat zijn de gevolgen van zakendoen met beperkte of verboden partijen?

Als je zaken doet met een land, organisatie of persoon die op de sanctielijst staat, ben je strafbaar. Je riskeert dan hoge boetes en een celstraf.

Welke maatregelen kan ik nemen om ervoor te zorgen dat mijn bedrijf voldoet aan de Sanctiewet?

In 3 stappen kan je voldoen aan de Sanctiewet:

1. Controleer of de organisatie en de personen achter de organisatie niet op een sanctielijst staan.
2. Controleer of het land of de eindbestemming niet op een sanctielijst staan.
3. Controleer of uw producten niet Dual Use zijn.

Wie moeten aan de Sanctiewet voldoen?

De Sanctiewet moet door alle organisaties in Nederland (en in het buitenland) worden nageleefd. Dit is nog belangrijker voor organisaties die zaken doen met buitenlandse bedrijven en personen. Van u wordt verwacht dat u geen zaken doet met personen, landen of organisaties die op een sanctielijst staan. Om de sanctiewet na te leven, moet u vastleggen hoe u dat dat doet. De frequentie van de controle bepaalt u zelf. U houdt hierbij rekening met de type klanten en de bedrijfstak waarin u zaken doet. 

Nieuwsgierig hoe Tikl jouw bedrijf kan helpen?
Ontdek hoe Tikl je Wwft & KYC-proces kan versnellen tijdens een persoonlijke demo.
Plan persoonlijke demo
Gratis & vrijblijvende demo van ±30 minuten