DPA en Tikl bieden oplossing voor Wwft-klantonderzoek
DPA en Tikl zijn een samenwerking aangegaan om ‘een unieke oplossing’ te bieden voor Wwft-klantonderzoek. De combinatie van geavanceerde tooling van Tikl en de consultancydiensten van DPA neemt financiële ondernemingen het hele proces uit handen. De organisaties hebben de samenwerking vandaag bekendgemaakt.
Circa 55.000 ondernemingen die financiële diensten bieden moeten voldoen aan de Wwft en klantonderzoek doen. Het gaat onder andere om accountantskantoren, makelaars en notarissen. “Een groot deel van deze organisaties heeft de Customer Due Diligence (CDD) nog niet op orde, maar verschillende trends zorgen ervoor dat hier verandering in zal moeten komen,” legt Tom Lansink van DPA uit.
“Allereerst verschuift de aandacht van toezichthouders. Om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan, zijn die begonnen bij de banken. Nu die het op orde beginnen te krijgen, gaan ze het toezicht op andere delen van de keten verscherpen. Ten tweede willen ondernemers zelf ook duurzaam handelen. Als je veertig klanten hebt, dan wil je wel dat dit veertig betrouwbare klanten zijn,” vult Lansink aan.
DPA en Tikl bieden hiervoor samen een totaaloplossing. Tikl biedt hoogwaardige tooling om klantdossiers te onderzoeken en te checken op volledigheid. “In het systeem zitten alle acht stappen die onderdeel zijn van Wwft-cliëntenonderzoek. Wat we kunnen en mogen automatiseren, dat is geautomatiseerd. Er is geen enkele andere partij die daar zo ver mee is,” aldus Frans Kloosterman, medeoprichter Tikl.
De consultancydiensten van DPA helpen bedrijven bij het in kaart brengen van problemen in hun bestaande CDD en het maken van een plan van aanpak. Als herstelwerk nodig is, levert DPA daarvoor de mensen. Om de Wwft-processen goed in de organisatie te borgen biedt DPA permanente educatie en helpt het bij de werving van medewerkers.
FOTO: Tom Lansink, DPA (links) en Frans Kloosterman, Tikl (rechts)